Referenties

Ton en Marijke hebben een mooie reis gemaakt met de Knaus Boxlife buscamper!

Beste Martin en Yvonne,

Wij willen nog graag een referentie schrijven over onze reis en ervaringen met de huurcamper.
Zoals gezegd was het een hele mooie reis en hebben we bijna 9000 km afgelegd. Het doel was de Noordkaap maar voor ons was de tocht er heen en vooral het vervolg via de kust in Noorwegen zeker zo belangrijk. Wij hebben vooral genoten van het gemak van de buscamper Knauss Boxlife. Hij rijdt zo prettig en met gemak over alle wegen en klimmen doet hij als de beste. De voorzieningen zijn prima. Wel hadden we enige moeite met de radio om de zenders te zoeken en af te stemmen. De navigatie van Garmin was daarbij vergeleken kinderlijk eenvoudig. Heel fijn en duidelijk.
Als leidraad voor onze route hebben wij gebruik gemaakt van het boekje; Camperreisgids Noordkaap van Rob Smits, editie 2014. Ook te vinden op www.camperreisgids.nl.  Handig en informatief boekje vanwege de vele tips voor bezoekjes en voor mooie ritjes buiten de hoofdroutes in Zweden en Noorwegen, ook vol handige tips voor gratis overnachtingen. Kortom een echte aanrader en onmisbaar reisgezelschap!
De eerste 2 dagen hebben we flink doorgereden en voorbij Stockholm hebben we rustiger aan gedaan. We zijn langs de Oost kust van Zweden omhoog gereden tot Gammelstad en toen naar Jokkmokk. Net boven de Poolcirkel, en dat hebben we gemerkt want toen sloeg het weer om, draaide de wind naar het Noorden en de temperatuur zakte van 20 naar 7 graden. Tijd om warm aan te kleden dus. En de lage temperatuur bleef zo de hele periode tot we na 2,5 week weer terug waren in midden Zweden.Toch was het niet vervelend omdat het wel helder weer was, we regelmatig de zon zagen, en het bijna niet heeft geregend.
In Jokkmokk hebben we ook een dagje rust gehouden op de camping Skabram. Een leuke camping met Nederlandse beheerder. Ook hebben we hier het Samimuseum bezocht en de prachtige botanische tuinen. Het Sami museum is heel informatief over de historie en leefstijl van het Sami volk. Er was ook Nederlandse uitleg beschikbaar. Hier was het ook echt wennen aan het feit dat slechts een half uurtje de zon ondergaat.Gelukkig beschikt de camper over goede verduistering voor de ramen.
Toen doorgereden via Finland door de Finmark over de hoogvlakte, een uitgestrekt toendra gebied. Bijzondere natuur en de enorme ruimte waar je door mag rijden, was heel relaxed want je komt er bij niemand tegen, behalve zo nu en dan enkel rendieren en enkele kleine nederzettingen van rendierhouders.
Richting Noordkaap werd het stormachtig. Op de hoogvlakte de laatste 19 km lag veel sneeuw en was het ruig weer. We hadden ons voorgenomen om te overnachten op het Noordelijkste puntje maar dat bleek toch een beproeving vanwege de koude wind en bewolking. Zelfs om 00.30 stonden er toch zeker nog 15 touringcars. Veel toeristen om de midzomernacht zon te kunnen zien. En jawel om 00.30 brak even de bewolking open en kwam de zon. Ik heb een paar mooie kiekjes kunnen maken.  Die nacht hebben we weinig geslagen omdat de wind steeds aan de camper bleef rukken. Niet heel rustgevend maar wel spannend. Daarom morgens vroeg direct weer op pad en na een paar uurtjes rijden op een mooie plek het ontbijtje genoten.
Vervolg  van de route via de Noorse kust. Na Hammerfest afgezakt richting Vesteralen en Lofoten. Hier kwamen we op de weg E6 voorbij Alta. Echt een prachtig mooie omgeving waarbij verschillende hoge passen genomen moesten worden. In Alta hebben we een museum bezocht over de rotstekeningen die hier bij een mooie baai te vinden zijn. Heel bijzonder.
Beide eilanden groepen, Vesteralen en Lofoten waren schitterend vanwege de mooie uitzichten over het water, de bergen en de bijzonder vissers- en havendorpjes. Dit is het gebied voor de vangst van stokvis die dan ook op veel plaatsen hangt te drogen. Op de Vesteralen ontdekte we een idilisch strandje waar we een poosje hebben gebivakkeerd toen de zon scheen en ons weer veel warmte en energie gaf. Ook hier gaf onze reisgids goeie informatie en mooie tips voor aantrekkelijke routes. Zoals een camperplek direct aan zee bij Eggum bij een oude radarpost en kunstwerk. Vanuit de camper steeds kijkend naar de zee en het mooi lichtspel van zon en wolken.
Vanaf de Lofoten hebben een groot deel van de befaamde kustroute gereden. Bijzonder vanwege de vele bruggen en verbindingen met veerboten. Het oversteken van de poolcirkel hebben toen op de veerboot meegemaakt. Bijzonder om met de boot tussen al die eilanden te varen. Geeft een ander beeld van de omgeving vanaf het water. Het gebied heet Nordland en Helgeland.
Via Mosjoen verder op de E6 (Noordkaaproute) richting Namskogan de R17 genomen richting Gaddede om de wildernis route in Zweden te nemen. Hier hebben we het Zuidelijke deel genomen langs een rivier Stroms Vastudal naar Stromsdal. Viel wat tegen na al die mooie uitzichten en panorama’s langs de Noorse kust.
Verder over de E45 naar Ostersund waar we een mooi museum hebben bezocht over de historie van Zweden en het volk. Mooi nieuw gebouw en erg beeldend opgezette expositie. Tot slot willen we ook noemen het prachtige park in Rottneros. Wat hebben we hier genoten van de rust en de vele kunstwerken in het park. Echt een aanrader. Via de Westkant van het grote Vanern meer zijn we afgedaald richting Goteborg.
Afijn we hebben veel meegemaakt en genoten en ondanks de vele uren achter het stuur ook verschillende mooie wandelingen gemaakt zoals bij het natuurgebied Yttre Bodane waar we via allerlei bruggetjes en vlonders over verschillende eilandjes konden wandelen.
Wanneer gaan we weer !?
Marijke en Ton
nb we sturen zo nog wat foto’s
groetjes
Ton

Harry en Marianne Daamen een leuke vakantie gehad met de Pössl Roadcruiser buscamper,

Hoi Yvonne,

Hierbij het beloofde verhaaltje voor jullie website.

We hebben in mei een heerlijke rondtrekkende vakantie van vier weken gehad met de fijne comfortabele Possl Roadcruiser. Via Duitsland, Wenen Boedapest naar Kroatië geweest en op wel vijftien verschillende plekken gestaan, waaronder acht via Landvergnugen. ! Wat is “Landvergnugen”? Je koopt het boek via: nederland@landvergnugen.com en maak een keuze uit de aangeboden prachtige unieke, verrassende camper/caravan plaatsen. Je belt daags van te voren of op de dag zelf en er is eigenlijk altijd plek want de bedoeling is dat je er hooguit 1-2 nachten blijft.

In Duitsland zijn 260 verschillende bedrijfjes hierbij aangesloten variërend van Bio Wijnlandgoed, Biologische bedrijven met groente, fruit, kleinvee, bierbrouwerijen diverse landbouwbedrijfjes etc. Elk bedrijf heeft slechts 1,2,3, plekken en je staat er bijna voor niets! Een leuke formule doordat je de door hen geleverde producten kunt kopen  en vaak kun je er ook eten. Het is een echte aanrader om dit te doen.

Vriendelijke groet Marianne en Harry

Ton en Marijke op reis met de buscamper Knaus Boxlife 600 MQ

Verder als hier kan de Knaus Boxlife 600 MQ buscamper niet gaan;

Ton en Marijke zijn hier op de Noordkaap 3550 km via Zweden naar toe gereden hebben  van een prachtige route genoten.

Er zullen vast nog vele mooie foto’s en verhalen bijkomen dus wordt vervolgd!

 Het reis verslag van Govinda en Marieke die ruim 4 weken met de Knaus Boxlife 600 MQ buscamper meer dan 7000 km hebben rond gereisd.

 

De gehele maand mei zijn we met de Knauss BoxLife 600 op reis geweest. Een fijne compacte camperbus; niet langer dan zes meter dus goed hanteerbaar! Dit was voor ons de tweede keer vakantie met deze bus…en na een maand voelt het echt een beetje als je tweede huisje 
De ruim 7000 km lange trip bracht ons via Duitsland, Oostenrijk (vignet!) en Slovenië (vignet!), naar Kroatië (deels tol), Montenegro, Albanië, (een stukje) Macedonië en Griekenland (tol), tot aan de Peloponnesos. Na een rondje zuid Griekenland hebben we in Patras de ferry genomen naar Brindisi (Italië > ook tol!), om via ‘de laars’ onze weg naar het noorden weer in te zetten. Een onvergetelijke reis! Veel gezien en beleefd.
Het prachtige Dubrovnik in het uiterste zuiden van Kroatië (waar je met een veerbootje vanuit het strandje bij camping ‘Kate’ bij Mlini voor €5,- naar de haven van Dubrovnik kan varen) en de gigantisch machtige bergen van Montenegro en de Tara-kloof, met daaroverheen de Tara-brug. Bij Albanië mag je gerust denken aan het programma ‘dangerous roads/ gevaarlijke wegen’ wat je van televisie kent. Het is echt nog een derde wereld land.. maar als je al die wegen overleefd hebt (ging prima met dat busje, en wat chauffeurskunsten )… wát een fantastisch berglandschap wacht je dan! En niet te vergeten de lieve, gastvrije Albanezen. Wij zijn naar het meer van Ohrid gereden, een erg mooi en enorm groot zoetwatermeer met een rijkdom aan flora en fauna. Het meer ligt op de landsgrens van Albanië en Macedonië, dus we zijn rondom het meer naar Macedonië gereden. Daar hebben we het beroemde orthodoxe Sveti Naum Klooster bezocht; mooie Byzantijnse architectuur. Helaas hadden we in Macedonië minder goed weer, dus vrij snel doorgereden naar Griekenland. Wat een relaxte mensen, die Grieken….en heeeeerlijk eten; Souvlaki, heerlijke feta, verse vis, en de zoete rode Mavrodaphne wijn van Patras. Die laatste is ook zeker een aanrader; kom je in de buurt: Neem mee!!!
In Griekenland snel doorgereden naar het zuiden; het fantastische schiereiland Pillion ontdekt. Wat een oase aan planten en bloemen! Pittoreske bergdorpjes, hele mooie en middeleeuwse wandelpaden met het één na het andere geweldige en verre uitzicht! We hebben er met een oud treintje (het mooiste treintraject van Griekenland) een tocht gemaakt door dit landschap. een leuke tip. Ook een aanrader is de camping waar we zaten: zelden zo’n prachtig aangelegde terassencamping bezocht! Camping Sikia Camping & Apartments, Pelion Greece. Geleid door twee aardige en doortastende zussen! Je hebt er met wat rijkunsten een heerlijk plekje onder de olijfbomen met uitzicht op zee. Een goede minimarket en een goed restaurant zijn aanwezig. Verse vis eten óp het strand; wat wil je nog meer?!
De Peloponnesos (nog zuidelijker) was ook schitterend. Veel interessante archeologie en fijne campings, vooral aan de westkust (Camping Aginara Beach). Wij hebben echter ook een heerlijke camping in het uiterste zuiden bezocht; bij Finikounda ligt camping Camping Thines, Finikounda. Je loopt er zo vanaf de camping het zandstrand op. Lekkere restaurantjes in de buurt, maar ook op de camping is een eetgelegenheid. Zowel het eten als de campings zijn relatief goedkoop (€15,- per nacht)
In het noorden van de Peloponnesos, bij Patras zijn we op de veerboot gegaan. Hier komt de domper van de vakantie: Grimaldi Ferrie Lines….. doe het niet mensen… Het was een oude, krakkemikkige boot, het eten was ronduit smerig en de hut was bedompt en oud. (en ontzettend duur voor €70,-) Denk overigens niet dat je op zo’n ferrie in je camper of caravan kunt overnachten op het dek; dit is strikt verboden!! We waren blij dat we uiteindelijk aan waren gekomen in Brindisi (Italië) om onze roadtrip te kunnen voortzetten met nog een paar dagen zon, zee en strand… onderweg nog langs Matera een mooie stad in de zuid-Italiaanse regio. Om precies te zijn heet het “Sassi di Matera” met prehistorische grotwoningen, veel leuke straatjes en vele trapjes om letterlijk in te kunnen verdwalen… supermooi en ook zeker een aanrader!! Vervolgens de weg vervolgd door naar het noorden langs de kustlijn, waar we verbleven in de Abruzzen; een vergeten maar oh zo mooie streek. Na een prima camperplaats bij het Gardameer (bij het plaatsje Colá bij een Thermen) en een camping in de wijnstreek bij Würzburg via Oostenrijk en Duitsland weer terug naar Nederland!! Helaas weer afscheid moeten nemen van deze fijne bus!

foto van Govinda Nigro.

#Patras, Greece. Met de camperbus op de veerboot naar Brindisi, Italië!

foto van Govinda Nigro.

Ook bij een druppel regen #Ohrid, Macedonia, is het gezellig in het busje!

foto van Govinda Nigro.

Pyrgos (West-Griekenland) parkeren aan de haven, kijken naar de vissers en genieten van een kopje koffie op het terras. 

foto van Govinda Nigro.
Opmerkingen